Monday, September 13, 2010

Beraya di Kampung : 'Antenna Tidak Dilupakan'

Setelah sekian lama rasanya tidak membuat kemas kini di blog ini disebabkan QRL dengan sambutan raya ditambah pula dengan harmonic yang menduduki UPSR.

Ketika sambutan Hari Raya Aidilfitri baru-baru ini, kami sekeluarga pulang beraya di kampung iaitu di negeri Perlis Indera Kayangan. Pelbagai biskut raya ditempah untuk dibawa pulang malah antenna radio tetap tidak dilupakan agar tidak terputus hubungan bersama rakan-rakan radio amatur semasa bercuti.

Berbekalkan antenna slim jim homebrew yang dibuat sehari sebelum pulang ke kampung ini sudah memadai untuk berhubung dengan rakan-rakan dan dapat mencapai pancar ulang Jerai dan Bukit Bendera.

Namun dengan kesibukan menyambut hari raya, radio kadang-kadang berbunyi sendirian tanpa dipedulikan ptt lagi. Lantaran kesibukan tersebut hanya sempat menyertai chat net malam raya di lokal repeater 9M4RHP bersama 9M2AMZ dan Transnasional Astra bersama 9W2IKU. Juga sesekali menyampuk di lokal repeater, transnasional dan bendera.

tinggi ni saja antenna...


ikat pada tiang buaian saja...


Kesempatan ini juga saya 9W2BZI bersama xyl 9W2WTY mengucapkan selamat hari raya dan mohon maaf zahir dan batin kepada semua rakan-rakan ham terutamnya yang pernah melawat ke blog ini.

No comments:

Post a Comment